De grote voorleestips

Van leonon kinderboeken.
Voordat je dit leest…
Even 4 redenen waarom voorlezen zo belangrijk is voor je (klein)kind:
 • Door het voorlezen leren kinderen te luisteren, dit vergroot hun kans op een goeie concentratie.
 • Kinderen krijgen door het voorlezen een grotere woordenschat.
 • De fantasie en creativiteit van je kind, wordt door voorlezen groter.
 • Voorlezen zorgt voor een goeie relatie tussen de voorlezer en het kind, je krijgt namelijk goeie gesprekken en het kind hangt nooit zoveel aan je lippen als bij het voorlezen!

Niets is zo leuk als je (klein) kinderen voor te lezen toch? Daarnaast is het heel belangrijk voor hun woordenschat en ontwikkeling. Leren lezen begint bij voorlezen. En het hoeft voor jou niet lang te duren. Wij hebben voor jou 4 tips op een rijtje gezet, zodat het voorlezen een nog groter spektakel wordt!

1. Kies samen een boek

Door samen het boek te kiezen, raken kinderen meer betrokken bij het verhaal, ze komen dan al helemaal in de voorleesstemming. Wil je kind steeds hetzelfde boek lezen? Kijk daar niet raar van op! Voor de eerste keer is een boek namelijk helemaal nieuw. Maar hoe vaker je het verhaal leest hoe meer je kind het verhaal herkent. Dat vinden kinderen vaak fijn. En ze leren steeds weer iets nieuws, ze zien weer een plaatje wat ze eerder niet zagen en zo kan jij met dat éne boek wel even vooruit!

Op zoek naar de blauwe wortel De Beroepen Leonon Kinderboeken

GOUDEN TIP: Op onze boeken: ‘Op zoek naar de Blauwe Wortel’ raken kinderen niet snel uitgekeken! Er is altijd wel weer iets nieuws wat ze kunnen bekijken en jij kunt het verhaal telkens aanpassen.

2. Maak er een voorstelling van

Alleen voorlezen is niet genoeg. Vertel per personage met een andere stem! Zo weten kinderen dat het om een andere rol gaat en blijven ze ook beter in het verhaal zitten. Ze maken zich echt een voorstelling van het verhaal, en krijgen daarvan nog meer fantasie.
Om nog meer krachten bij je woorden te zetten kan je ook gebaren maken bij het vertellen. Praat lekker overdreven en maak grote gebaren, nog leuker voor kinderen om te luisteren! En het belangrijkste is dat je zelf ook enthousiast bent over het verhaal. Dat je laat zien hoe leuk je het vindt om voor te lezen zodat kinderen zelf ook sneller willen leren lezen.

3. Laat je kind het verhaal voorspellen

Laat voordat je bij het einde van het verhaal bent, je kind voorspellen hoe het verhaal afloopt. Zo kan je kind zijn/haar fantasie vergroten, je kan er samen over praten, en kinderen raken vaak nieuwsgierig naar de afloop!

Marsu Nieuw Leonon Kinderboeken

GOUDEN TIP: Het schijnt dat 20 minuten een goeie richtlijn is per dag om voor te lezen. Dit hoeft natuurlijk niet 20 minuten achter elkaar te zijn. Je kan ook kiezen voor 2 keer 10 minuten, of 1 keer een kwartier en later nog 5 minuten.

4. Pak een vast moment op de dag

Kinderen vinden rituelen heel fijn, zo weten ze waar ze aan toe zijn en kunnen ze naar het moment uitkijken. Verzin een vaste tijd voor het voorlezen, bijvoorbeeld voor het slapen of na het eten. Maak er echt wat gezelligs van! Pak bijvoorbeeld een kussen en een knuffel zodat kinderen er helemaal goed voor zitten en minder afgeleid zijn. Voor jou is het fijn om een vast moment te plannen, want zo is het moeilijker om het voorleesmomentje over te slaan. En dat wil je niet, want bij voorlezen stimuleer je de ontwikkeling van je kind.

5. Stel vragen, maar niet te veel.

Stel je kind vragen over een illustratie of over het verhaal, maar niet te veel want dan worden ze afgeleid! Door het stellen van vragen luistert je kind beter, en leert het meer over het verhaal of over een illustratie.

Awardwinnaar Leonon Kinderboeken

GOUDEN TIP: Een goeie richtlijn is ongeveer 2 vragen per bladzijde. Kinderen zelf kunnen ook vragen stellen tijdens het verhaal. Soms is het goed om daarop in te gaan. Als ze met een vraag zitten kunnen ze zich minder goed concentreren op het verhaal. Maar antwoord niet te lang op een vraag. Hou het kort want anders raken ze weer afgeleid van jouw verhaal!

LEONON KINDERBOEKEN

Neem contact op

  Door op Verzenden te klikken ga je akkoord dat jouw gegevens worden gebruikt conform onze Privacyverklaring.

  Neem contact op

   Door op Verzenden te klikken ga je akkoord dat jouw gegevens worden gebruikt conform onze Privacyverklaring.